Varför behövs en mäklare?

Jag hade ett jobb härom veckan där jag tog bilder av ett hus åt en mäklarfirma. De har egentligen sin egen fotograf som gör det jobbet men av någon anledning så kunde inte denna person så jag fick ett samtal från en mäklare i Täby med gott rykte. Efter jobbet så började jag fundera på om man verkligen behöver en mäklare när man ska köpa eller sälja en bostad. De tar ju rätt mycket pengar och just på grund av sin provision så vill de ju att priset blir så högt som möjligt. Det kanske är bättre att köpa direkt av någon som vill sälja? 

Det handlar om trygghet

Jag läste en gång en berättelse om en man som behövde hjälp med en läckande kran. En rörmokare kommer och drar åt en mutter. När fakturan kommer så står det 4000 kr på den. Mannen ifrågasatte priset, hur kunde det bli så dyrt att bara dra åt en mutter? En ny faktura kom med specificering:

  • Åtdragande av mutter: 10 kr
  • Veta vilken mutter att dra åt: 3990 kr

Lite så är det nog med mäklare också. De har massor av kunskaper som vi andra inte har och det är en trygghet för både säljare och köpare. Det kan ju finnas sprickor i väggarna som säljaren döljer, det kan vara mögel och hur vet man vad ett hus ska kosta i en viss region? Mäklarna vet och det är också de tar betalt och tänker man efter så är de nog värda vartenda öre. 

8 May 2024