Fotografera i laboratorium

Är man fotograf så får man ta de uppdrag som kommer. De växer inte på träd, såvida man inte är en superkänd modefotograf då. De kan ju ta ut flera miljoner för ett projekt medan de allra flesta av oss är glada om vi får ihop till räkningarna. 

Ett uppdrag jag minns är när jag skulle fotografera inne i ett laboratorium. Det var väldigt viktigt att allting var sterilt och att inget skulle kunna kontaminera de saker som fanns där inne. Jag fick ha på mig sterila renrumskläder och handskar och dessutom en ansiktsmask och ett hårnät. Kameran fick jag klä in i plast så att bara linsen stack ut. Det var jättekonstigt men på något sätt funkade det och vi löste uppgiften. Det var ett kul jobb, men lite krångligare än de flesta andra. 

Det var inte mitt svåraste jobb

Även om det kanske var lite bökigt att fotografera i en miljö där minsta lilla dammkorn kan sabba forskningsresultaten så är det inte mitt svåraste jobb. Nej, det var ett barnkalas. Ett litet knyte som fyllde 4 och som hade alla sina vänner från förskolan på kalas. Mitt jobb var att ta "naturliga ögonblicksbilder" och hur lätt är det? Det blev många bilder på barn som grät, slogs, sprang åt andra hållet och med tårta i hela ansiktet. Jag tog nog över 800 bilder den gången - för en bok med 22 bilder till kund! Men de var nöjda i alla fall och det är ju huvudsaken. 

14 Jun 2022