Ibland behövs en advokat

Det finns ett amerikanskt uttryck som direkt översatt blir något i stil med "man vet aldrig när skiten träffar fläkten". Andemeningen bakom detta är att man måste vara beredd på att saker och ting kan hända, saker som man kanske inte har kontroll över och att konsekvenserna kan bli oerhört mycket större än man tänkt sig. Som fotograf så måste man alltid tänka på det här med upphovsrätten till exempel. Med AI som tagit enorma kliv in på marknaden så har det blivit en högst aktuell fråga då AI faktiskt inte egentligen är särskilt intelligent utan plagierar vilt och utan att visa hänsyn. 

Se till att skydda dig

Med en professionell advokatbyrå kan du alltid känna dig trygg, de ser till att du får den hjälp du behöver den dag du får ett mejl om att dina bilder bryter mot upphovsrätten. Kan du dessutom bevisa att du själv tagit bilderna så blir ju jobbet ännu enklare både för dig och för advokaterna. 

Men är det värt kostnaden det innebär? Ja, absolut! Tänk följande scenario. Du får ett mejl om en bild du använt för ett år sedan. De som mejlat hävdar att bilden är deras och att du stulit den och att du nu ska betala mellan 50- till 100 000 kr för att du brutit mot upphovsrätten. Du kan nu försöka bevisa för dem att du inte stulit bilden men det tar tid, tid som du kan lägga på att jobba! Då är det alltid bättre att låta proffsen sköta det juridiska. 

13 Mar 2024