Tips när du ska fotografera hundar

Att fotografera hundar är roligt, men inte alltid det enklaste. Så därför ska du få lite bra tips. Ett bra första tips är att skapa en miljö där ditt motiv (hunden) är lyckligt.

Hundars humör återspeglas i deras ansikten och kroppsspråk, och genom att göra deras session till en positiv och rolig upplevelse kommer de att se deras fotosession som ett äventyr och belöna dig med stora leenden och glad energi.

Precis som människor – vissa hundar är aktiva på morgonen, medan andra föredrar att vara uppe och gå på eftermiddagarna.

Prata med ägarna av ditt motiv och välj deras husdjurs optimala aktivitetstid för din fotografering

Planera din fotografering

Att ta sig tid att planera din fotografering och bilderna du kan se i ditt sinne är användbart. Fundera på vad du vill ha av ditt ämne.

Under en fotografering går jag igenom flera signaturbilder i mitt huvud och kryssar av dem när jag går. Med hundar siktar jag på ett halvt ansikte, en zenhund (slutna ögon), en high five, en som tittar ner och ett stort leende, för att nämna några.

Fotografier berättar historier, och genom att planera historien du vill berätta genom dina bilder är det mer sannolikt att du fångar allt du behöver. Fundera på vad du vill fotografera och varför den vinkeln eller scenen kan vara intressant.

Byt perspektiv

Var kreativ och försök fotografera från olika perspektiv, vinklar och utsiktspunkter. Det finns egentligen inga hårda och snabba kompositionsregler med fotografering – ibland är de mest intressanta bilderna ocentrerade eller lite udda.

Husdjur är närmare marken än vi är, så tänk på att komma ner till deras nivå. Genom att huka på knä eller ligga på marken ser du plötsligt saker ur deras perspektiv.

Sätt ditt motiv på en bänk för att få dem från marken, vilket gör att du kan sikta på kreativa vinklar. Zooma in för en närbild av näsan eller en detaljerad ögonbild.

Om du fotograferar utomhus, se till att kontrollera din bakgrund för objekt bredvid eller bakom motivet.

Studiofotografering mot blockfärgbakgrunder gör det enkelt, men om du fotograferar utomhus, se upp för fotobombning av stolar, människor, soptunnor, ljusstolpar, andra hundar etc.

18 Apr 2023